In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen. Wist u dat alle planten die in het programma worden gebruikt ook in ons tuincentrum in Zeist te koop zijn? U vindt ze na uitzending op onze plantenafdeling.
Welke planten heeft Ivo gebruikt?
Heeft u de uitzending van afgelopen zaterdag gezien en zin gekregen om uw groene vingers aan het werk te zetten? We hebben een overzicht gemaakt van de beplanting die in de aflevering van zaterdag 11 juni 2022 (herhaling zondag 12 juni) te zien was. Om u te inspireren lichten we hier graag vast een aantal van deze tuintoppers uit.
Hydrangea paniculata ‘Little Lime’
In de make-over werd de tuin onder andere verrijkt met de Hydrangea paniculata ‘Little Lime’. Hortensia’s zijn sowieso een sierlijke toevoeging aan elke tuin, maar deze ‘Little Lime’ variant is dat misschien nog nét een beetje meer. De compacte Hydrangea brengt veel flowerpower op een kleine oppervlakte. Gelukkig behoren deze winterharde hortensia's ook tot de gemakkelijkst te verzorgen Hydrangeasoorten. 'Little Lime' Hydrangea-heesters waarderen zonlicht en doen het het beste in de volle zon of halfzon. 'Little Lime' is geen schaduwminnende hortensia. De tuinplant houdt van een constant vochtige bodem tijdens het groeiseizoen. Zo aan het begin van de zomer ontstaan er limoengroene tot crèmewitte bloemkransen. In het najaar kunnen deze verkleuren naar een meer rozige kleur.
Begonia ‘Belove’ - Div. kleuren
Er zijn van die planten die het leven gewoonweg een stukje makkelijker maken. De Begonia 'Belove' serie valt zeker in deze categorie. U heeft immers geen zorgen over waar u deze knapperd neer moet zetten; een bloempot op het terras is prima, maar als u er liever binnen van geniet, is dat ook geen probleem. Bescherm ze in ieder geval een beetje tegen veel direct zonlicht en geef ze genoeg water. De Begonia is er in een reeks van frisse kleuren, zoals roze, perzik of rood. Rondom een klein geel hart groeien de vrolijk gekleurde kelkblaadjes. Kelkbladen zijn meestal de ondersteunende bladeren om een ongeopende bloem te beschermen. Omdat Begonia's echter geen bloembladen hebben tijdens het bloeien, nemen de kelkblaadjes deze rol naadloos over. Om de plant nog meer sierwaarde te geven, is het leuk om meerdere 'Belove' Begonia's in een grote sierpot te planten. Mix & match erop los!
Lavendel stoechas Anouk - bol op stam
Met zijn knappe bol op stam steelt de Lavendel stoechas de show in elke tuin. Binnen de stoechas familie is ‘Anouk®’ het meest winterhard, geurt heerlijk en heeft prachtig gevormde bloemen. De bloemen van de Stoechas Anouk® geuren zeer sterk en doen niet alleen verlangen naar vakantie, maar houden ook nog eens luizen op afstand. Bijen, vlinders en andere insecten komen juist graag weer op bezoek als u deze plant in de tuin heeft. Deze lavendelplant biedt namelijk heel veel nectar en bloeit meerdere keren per seizoen waardoor prachtig gekleurde vlinders de tuin blijven bezoeken.
Fargesia mur. Winter Black
De Fargesia murielae 'Winter Black’ is een niet-woekerende en stevige opgaande bamboe. U hoeft dus niet bang te zijn dat straks de hele tuin een bamboejungle wordt. Hij blijft lekker op zijn eigen plekje. Zijn zwarte stengels in met name de winter maken deze bamboesoort tot een bijzonder opvallende. Perfect voor strakke, moderne tuinen. De winterharde bamboe kan in de tuinborder of in een sierpot op het terras worden geplant. Ook als haagplant doet de Fargesia het top.
Phlebodium ‘Blue Star’
Ook in huis is er deze week flink wat groen aangebracht. Wat dacht u van de Phlebodium Blue Star varen? Normaal zijn varens niet héél erg dol op onze droge, centraal verwarmde huizen. De Blue Star varen is echter één van de makkelijkste kamerplantvarens die er is. De Phlebodium staat niet graag droog. De grond moet vochtig, maar niet drassig worden gehouden. Als de bovenkant van de grond net begint te drogen, is het tijd om water te geven. Zijn prachtige blauwgroene bladkleur en vingervormige lobben maken de varen tot een decoratieve en opvallende plant. Daarnaast heeft hij de power om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren!
Chamaedorea elegans
De Chamaedorea elegans, ook wel 'Mexicaanse dwergpalm' genoemd, is een makkelijk te verzorgen kamerplant. De sierlijke palm is megasterk en zeer decoratief omwille van zijn geveerde bladeren. Het is een plant die lekker compact blijft en zelden hoger dan 1,5 meter wordt. Met ruim 100 verschillende soorten komt de Chamaedorea elegans voor in het oerwoud van Mexico. Net als veel van zijn palmenbroers doet deze dwergpalm het goed op een plek waar het licht gefilterd binnenkomt of in een wat meer donkere omgeving. Door direct zonlicht kunnen de bladeren geel verkleuren, dus zet ‘m liever op een schaduwrijkere plek. In de lente en zomer maakt de Chamaedorea elegans nieuwe bladeren aan en is het goed om ‘m geregeld te sproeien. Houd de grond een beetje vochtig, maar zeker niet te nat.
Planten uit De Grote Tuinverbouwing koopt u bij ons
Heeft u zin om ook uw tuin en woning in een groen jasje te steken? Het lukt u in een handomdraai met behulp van eerdergenoemde kamer- en tuinplanten. Kom langs in ons tuincentrum in Zeist om deze, maar ook de andere planten uit de uitzending te shoppen. Onze medewerkers adviseren u graag.
Alle planten uit de uitzending van 11-06-2022
Make-over
- Salix ‘Flamingo’ - Struikvorm
- Canna - Div. kleuren
- Alchemilla mollis
- Salvia caradonna
- Hydrangea paniculata ‘Little Lime’
- Dahlia ‘LaBella’ - Grootbloemig
- Rosa ‘Augusta Luisa’ - Struik
- Begonia ‘Belove’ - Div. kleuren
- Hydrangea macrophylla
Kleur je Leven
- Lavendel stoechas Anouk - bol op stam
- Fargesia mur. Winter Black
- Verbena bonariensis
- Sundaville 3 stok
Kamerplanten
- Phlebodium ‘Blue Star’
- Agave victorea reginae
- Chamaedorea elegans
- Maranta leuconeura variegate