Wist je dat het najaar een prima tijd is om te planten en te verplanten? De grond is nu namelijk nog lekker warm en vochtig. Je kunt de herfst daarom (als het om tuinieren gaat;) beschouwen als de tweede lente. En door nu voorjaarsbollen te planten (of 'poten') beleef je al de nodige voorpret, en straks een fleurig begin van het nieuwe tuinseizoen! Er zijn nog zat leuke klussen die je in oktober in de tuin en op je balkon kunt doen. We zetten ze voor je op een rijtje!
Niet vergeten: 4 oktober Dierendag!
Daarnaast is het op 4 oktober dierendag en kun je je huisdieren verwennen met lekkers, speeltjes of hokken en manden uit ons tuincentrum in Zeist. Zodra het kouder wordt, kun je bovendien onze gevederde vrienden naar je tuin of balkon lokken met nestkastjes en voederschalen en -silo's. Als dank helpen de vogels je in je strijd tegen slakken en rupsen van de buxusmot!
15 tuin- en balkonklussen
- Plant voorjaarsbollen: We hebben nu nog een grote collectie op voorraad. Wees er dus snel bij voordat ze uitverkocht zijn. Van narcissen en tulpen tot blauwe druifjes, krokussen en hyacinten. Deze bollen plant je voordat de winter invalt, want ze hebben een koude periode nodig om vroeg in het voorjaar tot bloei te komen. Je kunt ze in potten, bakken, in het gazon en in de vaste plantenborder planten, dus je hebt er vast ergens een plekje voor.
- Plant laatbloeiers: Je kunt nu nog van alles planten, want zoals we al meldden is de grond nog warm en vochtig genoeg. Denk aan laatbloeiers, zoals hemelsleutel (Sedum), herfstasters, Japanse herfstanemonen, monnikskap (Aconitum), zonnekruid (Helenium), zonnehoed (Rudbeckia) en rode zonnehoed (Echinacea purpurea).
- Plant siergrassen: In de herfst stralen siergrassen in het lage strijklicht dat op hun bloemaren valt en wuiven ze sierlijk in de wind. Ook in de winter zorgen siergrassen ervoor dat je niet tegen een saaie, lege tuin of kaal terras aan hoeft te kijken. Er zijn genoeg winterharde kleine siergrassen die het ook prima in een pot doen, zoals blauw schapengras (Festuca glauca) en Japans berggras of slangengras.
- Plant wintergroene planten en struiken: Klimop, struikkamperfoelie, schoenlappersplant, maagdenpalm, (mini)coniferen en taxus zijn slechts een paar van de sterke en fraaie wintergroene planten en struiken die je in ons tuincentrum in Zeist kunt vinden. En die je nu dus nog prima kunt planten.
- Plant rozen, (bessen)struiken en kleine bomen: Het najaar is met name de ideale tijd voor het planten van struiken en kleine bomen. Dan zijn ze in de lente al goed geworteld. Rozen en andere (bessen)struiken zijn in het najaar bovendien ook verkrijgbaar met kale wortels, dus zonder pot en die zijn voordeliger in aanschaf. Denk ook eens aan struiken en bomen die in de winter of het vroege voorjaar bloeien, zoals de toverhazelaar, de winterjasmijn en fruitbomen.
- Maak een sfeervolle, fleurige tuin- of balkontafel: Vul bakken en potten met winterviolen, (bol)chrysanten, heideplantjes, Pernettya, Skimmia, bergthee (Gaultheria) en herfstcyclamen. Een leuk klusje om samen met de kinderen in de herfstvakantie te doen. Verzamel met de kleintjes ook kastanjes, beukennootjes en mooi verkleurde herfstbladeren die ze los of op een mooie schaal op de tuin-, terras- of balkontafel kunnen leggen. Een paar sierkolen en (sier)pompoenen en -kalebassen maken het plaatje compleet.
- Rooi uitgebloeide bol- en knolgewassen: Dahlia’s, knolbegonia’s en gladiolen haal je na de eerste nachtvorst, als het blad zwart begint te worden, uit de grond of pot. Verwijder voorzichtig zoveel mogelijk aarde van de bollen en knollen en hun wortels en bewaar ze tot volgend voorjaar op een koele, vorstvrije en droge plek.
- Bind klimplanten vast: Mooie klimplanten, zoals klimrozen, clematissen en kamperfoelie hebben lange uitlopers die tegen de ramen kunnen zwiepen en kunnen breken tijdens een storm of onder een laag sneeuw. Bind ze daarom goed vast. Alle rozen, dus ook struik- en stamrozen, kun je in oktober ook terugsnoeien.
- Verzorg het gazon of leg er een aan: Je kunt nu nog een gazon aanleggen, door graszaad te zaaien of graszoden te leggen. Kale plekken in het gazon kun je opnieuw inzaaien. Blijf deze maand nog maaien en strooi wat kalk over het gras tegen mosvorming. Haal bladeren van het gras en gooi ze op de composthoop of gebruik ze als afdekmateriaal voor vorstgevoelige planten in de border of potten. Of gooi ze op een hoop achter een struik op een beschutte plek: een ideale overwinterplek voor een egel, pad of kikker.
- Verzorg de vijver: Verwijder afgevallen en afstervend blad uit de vijver en span een net over de vijver om vallende bladeren op te vangen. Laat de bladeren en eventuele algen uit de vijver een nacht naast de vijver liggen om kleine dieren en insecten de kans te geven weer een veillig onderkomen te vinden.
- Verwijder blad uit de dakgoten: Zo voorkom je verstoppingen en lekkages.
- Verwijder waterschalen en -schotels onder je potten: Vanaf nu zal er alleen maar meer regen vallen en je wilt je planten niet laten verdrinken of het risico lopen dat de wortels gaan rotten.
- Hang vogelhuisjes op: En kijk meteen naar de nieuwste vogelvoederschalen en -silo’s in ons tuincentrum in Zeist. Heb je al nestkastjes? Maak deze dan schoon met een groene zeep, warm water en een borstel.
- Ruim de schuur, het tuinhuisje of de garage op: Het is immers bijna tijd de tuinmeubelen, vorstgevoelige ornamenten en lege potten en bakken op te bergen. Controleer meteen ook of je tuingereedschap schoon en scherp is.
- Op 4 oktober is het weer internationale Dierendag. Ons tuincentrum in Zeist heeft allerlei lekkers, maar ook speeltjes, manden, hokken en andere benodigdheden en accessoires voor je geliefde huisdieren. En volop vogelvoer voor je gevleugelde tuingasten natuurlijk.
De herfst het einde van het tuinseizoen? Nee hoor, nog lang niet. Er is in oktober nog van alles te doen in de tuin en op het balkon. Met onze 15 leuke en handige tips maak je van het najaar een heerlijk seizoen. Kom snel langs in ons tuincentrum in Zeist.