Uitzoeken van uw eerste waterplanten

Naast gewone tuinplanten zijn waterplanten een verrijking voor uw tuin mits de waterkwaliteit op het juiste niveau is. Denk hierbij aan de KH (carbonaat hardheid), de GH (totale hardheid) en de PH (zuurgraad).  

Tuincentrum van Ee heeft een mooi assortiment waterplanten, deskundig en op maat advies is daarom ook een standaard op de vijverafdeling.

Goed advies is belangrijk bij het aanleggen van een nieuwe vijver, eenmaal het folie erin zal een kleine verandering vaak uren of dagen werk zijn. Deskundig en op ervaring gebaseerd advies vindt u bij Tuincentrum van Ee.

Vijver vissen, waterplanten, vijverpompen, vijverslang, KH+ GH+

Last van groen water of draadalg?

Het meeste voorkomende probleem blijft groen vijverwater, dit zijn miljoenen eencellige algen die zeer explosief groeien. De oorzaak is vaak te weinig waterplanten en/of slechte waterwaarden!

Met een goede waterkwaliteit zullen waterplanten de meeste voedingsstoffen uit het water opnemen, algen zullen dan steeds minder de kans krijgen om explosief te groeien. Er zijn ook verscheidende middeltjes op de markt waarmee u de algen bestrijd, dit kan echter wel gevaarlijk zijn voor uw vissen aangezien algen net zoals alle waterplanten ook zuurstof opnemen. Een snelle bestrijding van alg kan daarom leiden tot een zuurstof tekort, met waterplanten creëert u een lange termijn oplossing, zolang u maar de kwaliteit van het water op peil houdt.   

Zuurstof planten
voor een goede biologische kringloop

Zuurstof planten worden meestal in bosjes verkocht, deze planten groeien erg snel zolang ze genoeg licht hebben en niet te diep staan. Wanneer de zuurstofplanten aanslaan bent u al snel bezig om ze kort te knippen omdat er geen vijver meer over blijft! U zal dan zien dat de vijver langzaam glashelder wordt andere waterplanten geen kans meer krijgen om te groeien, dit kan in uw voordeel wanneer u veel last heeft van alg!
Kijk wel uit! Een veel gemaakte fout is het niet kort knippen van de planten, waterplanten nemen zuurstof op voordat ze het afgeven, een overschot van zuurstofplanten kan leiden tot een zuurstof tekort en gevaarlijke situaties voor o.a uw vissen.

Oever & moeras planten
sierwaarde & filtratie

Oever & moeras planten maken vaak grote wortelnetwerken aan die zorgen voor een natuurlijke filtratie van uw vijver, zeker in stromend water zullen deze planten optreden als natuurlijke filters!

De Lis of ook Iris genoemd is één van de beste waterplanten die u kunt hebben, ze zijn makkelijk te stekken en kunnen goed tegen een flinke vorst! Bij ons zal u ook geen oever of moerasplanten kunnen kopen die niet vorstbestendig zijn!

Waterlelies
dwerglelies & 
grootbladig

Wanneer de bladeren de oppervlakte bedekken en de bloemen beginnen te bloeien is een waterlelie wonderschoon! Ook in de kleinere vijvers kan u een waterlelie houden, dit doet u met een dwerglelie.

Denk er wel om dat een lelie graag in een grote mand met blauwe klei staat, hoe makkelijker de wortels kunnen groeien hoe sterker de plant zal worden en hoe sneller u er plezier van heeft in de vroege zomerdagen.

Wij testen gratis uw vijverwater en geven eerlijk advies!
Kom langs op ons tuincentrum & vraag het één van onze vijver deskundigen.

vijverfolie -  vijverpompen -  vijverfilters - KH+ & GH+ - visvoer - water test
goudvissen - goudwindes - shubunkin - sarasa - elrits - koi
velda - superfish - oase