Wilt u graag weten hoe u uw geliefde rozen het beste kunt verzorgen? Lees enkele tips over de beste verzorging, zodat u uw rozenplanten lang in bloei kunt houden en van uitbundig bloeiende bloemen kunt genieten.

Meer over rozen

Rozen worden al vele eeuwen gekweekt om hun schoonheid. Tot op de dag van vandaag hebben miljoenen tuinliefhebbers over de hele wereld rozen in hun tuin staan. Het doel wat deze mensen voor ogen hebben is een uitbundig bloeiende roos met kleurige bloemen en mooi groen blad. In de praktijk blijken droom en werkelijkheid helaas niet altijd met elkaar overeen te komen. Als dat ook bij jou het geval is, is het goed om te weten dat dit resultaat met een juiste verzorging ook voor jou haalbaar is.

Alles begint met een goede ondergrond

Rozen kunnen erg lang mooi blijven wanneer ze op de goede manier worden verzorgd. Een goede bodem is het begin. Rozen hebben behoefte aan een humusrijke grond. Zet rozen in potten bij voorkeur in een speciaal voor rozen samengestelde potgrond. Verrijk het plantgat met een speciale rozengrond, zodat de wortels van de roos zich goed kunnen ontwikkelen.

Rozen houden van een zonnige en luchtige plek met een vruchtbare grond. Maak de wortels bij aanplant goed nat en houd daarbij een tussenruimte aan van 40 a 50 cm. Let op dat je nieuwe rozen niet in grond plaatst waar eerder rozen hebben gestaan.

Voeding voor de roos

Ook de juiste voeding zorgt voor mooi bloeiende rozen. Bij voorkeur een voeding die naast kaligehalte, ijzer en magnesium bevat. IJzer zorgt voor een mooi volle kleur van de bloemen, magnesium met name voor een mooie kleur van het blad. Voed in de maanden maart t/m juni. Voor een gezonde roos is daarnaast goed snoeien belangrijk.

Rozen snoeien

Alle rozen kunnen op dezelfde manier gesnoeid worden, ongeacht de grootte. Bij voorkeur goed kort snoeien aangezien sterroetdauw op de takken overwinteren. Vrijwel alle rozen kun je het beste snoeien tussen maart en april. Afhankelijk van de roossoort kun je bepalen hoever gesnoeid moet worden.

1. Struikroos: 10-15 cm
2. Miniatuurroos: 5-7 cm
3. Heesterroos: 20-30 cm (hoeft niet elk jaar alleen het dode hout)
4. Stamroos: Wilde scheuten uit wortel of stam kun je gelijk wegsnoeien. Voor het overige 10-15 cm
5. Treurrozen: 20-30 cm
6. Klimrozen: Tot ongeveer 2/3 in het najaar snoeien
7. Bodembedekkende rozen: Oude takken en te lange scheuten wegsnoeien

Voorkom ziektes en plagen

Rozen zijn erg mooi, maar ook vatbaar voor ziektes en plagen. Het is goed te weten dat deze voor een groot deel voorkomen kunnen worden door een goede grond en een speciale rozen voeding. Want gezonde planten hebben nu eenmaal meer weerstand tegen ziektes en plagen. Mocht jouw roos toch ziek worden of last hebben van plaagdieren, dan is het goed te weten dat er eenvoudige oplossingen zijn om de problemen op te lossen d.m.v bestrijding.

Rozen verzorgingskalender

  • Voeden: van maart tot en met augustus.

  • Snoeien: van maart tot en met april en van oktober tot en met november.

  • Planten (als het niet vriest): van januari tot en met april en van oktober tot en met november.