Het op de juiste manier verzorgen van de hortensia begint met een geschikte grond. Zorg daarnaast voor de juiste voeding, zodat je plant gezond en sterk blijft en je ziektes en plagen zoveel mogelijk voorkomt. 

Meer over de hortensia

De hortensia (Hydrangea) is één van de bekendste en meest voorkomende planten. Met zijn uitbundige bloei is het een sfeermaker in iedere tuin en op ieder terras of balkon. Ze bestaan in diverse kleuren. Hydragea’s houden van een vochtige grond en wat schaduw. Een lange bloei is daarvan het resultaat.

Een hortensia verzorgen

Hortensia’s hebben behoefte aan een humusrijke, vrij zure grond. Zet hortensia’s in potten daarom bij voorkeur in een speciaal voor hortensia’s samengestelde potgrond. Als je hortensia’s en rododendrons plant in jouw border is een goede voorbereiding voorwaarde voor succes. Verrijk het plantgat met een speciale hortensiagrond, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen en de zuurgraad is afgestemd op de behoeftes van deze sierlijke planten. Houd je voor optimale verzorging aan onderstaande kalender:

  • Voeden: van maart tot en met juni.
  • Blauw kleuren: van juli tot en met september.
  • Snoeien: van maart tot en met april.
  • Planten (als het niet vriest): van januari tot en met april en van oktober tot en met november.

Tip: Tuinturf is erg geschikt voor het verbeteren van de grond in de tuin. Door de lage zuurgraad is het goed te gebruiken voor heide en andere planten die om een relatief zure grond vragen, zoals heide, rododendrons en hortensia’s. Verwen je planten door jaarlijks ongeveer 5 cm tuinturf in de border te gooien bij je zuurminnende planten zoals de hortensia.

Gebruik de juiste voeding

Naast een goede grond heeft de hortensia ook behoefte aan een goede voeding. Bij voorkeur een voeding die naast een hoog kaligehalte ijzer en magnesium bevat. IJzer zorgt voor een mooie volle kleur van de bloemen, magnesium met name voor een mooie kleur van het blad. Hortensia’s die van nature blauw zijn hebben na verloop van tijd de neiging om te gaan verkleuren. Met Pokon Hortensia Blauwmaker kun je deze in aanleg blauwe soorten weer hun oorspronkelijke kleur teruggeven.

Hortensia snoeien

Na de bloei snoei je de hortensia tot twee derde van de hoogte en dek je de plant af met aarde of bladafval uit de border. Zo komt je hortensia goed de winter door: een deel van de takken zullen invriezen; dat is echter geen probleem omdat deze pas in het vroege voorjaar op de juiste hoogte wordt gesnoeid. In maart, na de strenge nachten wordt de Hydrangea op de juiste hoogte tot op twee tot drie ogen gesnoeid.
https://www.youtube.com/watch?v=l1QmIza2z8A

Last van ziektes en plagen?

Hortensia’s zijn erg mooi, maar ook vatbaar voor ziektes en plagen, zoals luizen. Het is goed te weten dat deze voor een groot deel voorkomen kunnen worden door een goede grond en een speciale voeding. Want gezonde planten hebben nu eenmaal meer weerstand tegen ziektes en plagen. Mocht jouw hortensia toch ziek worden of last hebben van plaagdieren, dan is het goed te weten dat er eenvoudige oplossingen zijn om de problemen op te lossen.