Wat kun je het beste gebruiken om bij te mesten? Wanneer kun je het beste snoeien? Op deze pagina kom je meer te weten over de verzorging van je coniferenhaag.


Meer over coniferen

Coniferen worden van oudsher veel gebruikt in tuinen als groenblijvende heester en als haag om te dienen als erfafscheiding. De laatste jaren is ook de taxus aan een opmars bezig. Deze heesters kunnen goed tegen snoeien. Coniferen is de verzamelnaam voor een groep van planten die behoren tot de naaldhout gewassen. Voorbeelden zijn van veelvoorkomende benamingen zijn Picea, Thuja, Taxus, Abies, Cedrus en Cryptomeria. Deze planten worden vaak in de tuin gezet omdat ze het hele jaar groen blijven. Om ze een mooie groene kleur te geven en te laten houden is een goede verzorging belangrijk.

Coniferen verzorgen begint bij een goede voedingsbodem

Coniferen kunnen goed groeien op zandgronden, het is echter wel zaak om bij de aanplant te zorgen voor voldoende humus in de grond. Ze zullen dan minder snel last hebben van droogte omdat de grond meer water vast kan houden en de wortels zich beter ontwikkelen. Meng daarom bij het aanplanten Tuinturf of Siertuincompost door de grond.

De juiste voeding voor je coniferen

Naast een goede grond hebben coniferen en taxussen behoefte aan een goede voeding. Bij voorkeur een voeding die naast een hoog kaligehalte ook magnesium bevat. Magnesium zorgt met name voor een mooie volle groene kleur. Na verloop van tijd kunnen de naalden toch bruin gaan worden. Dat duidt meestal op een magnesiumgebrek. Als dit gebrek te groot is kan naast de Pokon conifeer & taxus voeding een behandeling nodig zijn met Pokon bitterzout groenmaker. Dit is een meststof met een extra hoog gehalte aan magnesium. Bitterzout Groenmaker kan gebruikt worden om problemen met bruin worden van de planten op te lossen. Het kan echter ook gebruikt worden om problemen te voorkomen.

Coniferen snoeien

Voor een gezonde haag is goed snoeien een voorwaarde. Denk bij het snoeien van de coniferen altijd aan volgende punten:

  • Snoei of knip ze niet tot achter het groen. Kale takken lopen niet meer uit, behalve bij Taxus.

  • Knip haagconiferen aan de bovenzijde smaller dan onderaan, zo kan het licht de onderste takken beter  bereiken. Jouw haag blijft dan mooi gesloten.

Last van ziektes en plagen?

Coniferen en taxusplanten zijn in principe vrij sterk. Toch kunnen ze last hebben van ongedierte. Enkele voorbeelden zijn de taxuskever en spint. Het is goed te weten dat grote schade voor een groot deel voorkomen kunnen worden door een goede grond en een speciale voeding. Want gezonde planten hebben nu eenmaal meer weerstand tegen ziektes en plagen. Mocht je toch last hebben van plaagdieren, dan is het goed te weten dat er eenvoudige oplossingen zijn om de problemen op te lossen.