Om een buxus mooi groen te houden is het noodzakelijk deze heester op de juiste manier te verzorgen. Denk aan een goede voedingsbodem, de juiste voeding, snoeien en het voorkomen van ziektes en plagen, waarvoor de buxus nog weleens gevoelig kan zijn.


Meer over de buxus

Buxussen en andere groenblijvende heesters zijn enorm in trek. Ze vormen het 'groene geraamte' van de tuin en zorgen voor kleur in de winter. Haagjes worden in de meest fantastische vormen geknipt en dan vaak in potten opgekweekt. Zo verlenen ze aan iedere tuin een romantisch tintje. De mooie groene kleur, ook in de winter is voor veel mensen de reden om buxusplanten in de tuin te willen hebben. In de praktijk blijken droom en werkelijkheid helaas niet altijd met elkaar overeen te komen. Als dat ook bij jou het geval is, is het goed om te weten dat dit resultaat met een juiste verzorging ook voor jou haalbaar is.

Het begint bij een goede voedingsbodem

Buxusplanten hebben behoefte aan een humusrijke, niet te zure grond. Zet buxus in potten daarom bij voorkeur in een speciaal voor buxus samengestelde potgrond. Als je een buxus plant in je border is een goede voorbereiding voorwaarde voor succes. Verrijk het plantgat met een speciale buxusgrond, zodat de wortels van de buxus zich goed kunnen ontwikkelen. Buxus grond bevat naast de broodnodige voedingselementen ook magnesium. Dit zorgt voor een mooie groene bladkleur.

Buxus verzorgen? Gebruik de juiste voeding

Naast een goede grond heeft de buxus ook behoefte aan een goede voeding. Bij voorkeur een een meststof die naast de basiselementen stikstof, fosfor en kali ook magnesium bevat. Gebruik daarom bij voorkeur een Speciale voeding voor buxus, omdat deze optimaal afgestemd is op de wensen van deze mooie groenblijvende planten. Naast het bemesten van de buxus is het verder goed om in het voorjaar een handje kalk rond de stam te strooien, hiermee zorg je ervoor dat de grond niet te zuur wordt.

Het snoeien van je buxus

Voor een gezonde buxus is goed snoeien een voorwaarde. Een buxus dient minimaal 2 keer per jaar gesnoeid te worden. Te beginnen in mei en na de zomer in september. Tussendoor kun je hem bij snoeien indien nodig. Let wel op dat je niet te ver teruggesnoeid, net iets boven de oude snede (iets boven de plek waar je de vorige keer gesnoeid hebt). Daarnaast bij voorkeur als het bewolkt is, dan voorkom je verbranding van het blad. Wil je toch in de zon snoeien? Zorg dan dat je de buxus goed nat spuit en leg na afloop een fleece deken over de plant. Zorg daarnaast dat je gereedschap scherp is en dat je tussendoor de sappen van de buxus van je gereedschap afspoelt.

Wanneer doe je wat voor de beste verzorging?

  • Kalk strooien: van februari tot en met maart en van oktober tot en met november.
    Voeden/Bemesten: van maart tot en met augustus.
    Snoeien: van mei tot en met juni, in augustus en eventueel van oktober tot en met november.
    Planten (als het niet vriest): van januari tot en met april en van oktober tot en met november.

Last van ziektes en plagen?

Buxusplanten zijn erg mooi, maar in natte zomers ook vatbaar voor bijvoorbeeld schimmelziektes. Het is goed te weten dat deze voor een groot deel voorkomen kunnen worden door een goede grond en een speciale voeding. Want gezonde planten hebben nu eenmaal meer weerstand tegen ziektes en plagen. Mocht jouw buxus toch ziek worden of last hebben van plaagdieren, dan is het goed te weten dat er eenvoudige oplossingen zijn om de problemen op te lossen.