Met het leggen van graszoden heb je direct een mooi groen tapijt in de tuin. Je ziet dan ook dat naast het strooien van graszaden ook gekozen wordt voor het leggen van graszoden. Het voordeel van graszoden is dat je gelijk resultaat ziet en binnen een aantal weken vastgegroeid en gebruiksklaar is.

Voor een goed resultaat zijn een aantal zaken belangrijk:

Goede voorbereiding

De beste periodes om graszoden te leggen zijn vanaf het vroege voorjaar als de temperatuur begint op te lopen tot de zomer en in het najaar.
Het is verstandig eerst onkruid te bestrijden voordat er begonnen wordt met het bewerken van de ondergrond. Ongeveer 2 weken na de behandeling van het onkruid kan worden begonnen met het aanleggen van het gazon. Begin altijd met een goede ondergrond, spit de bovenste laag (30-50cm) eerst goed om en breng Gazon grond aan. Deze grond bevat alles wat het gazon nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het mengsel van zwartveen, compost en kokosvezel is een luchtige basis waarop graszoden goed gedijen en zaden goed in kiemen. Deze grond bevat tevens voeding voor ca. 3 maanden.

Let op: Er mogen beslist géén snelwerkende meststoffen/grond (bemeste tuinaarde o.i.d.) in de toplaag toegepast worden! Dit verhoogt de kans op verbranding.

Goede graszoden

Nadat de grond goed is aangestampt en licht is losgeharkt kunnen de graszoden gelegd worden. Indien de grond erg is uitgedroogd, is het aan te bevelen kort voor het leggen van de graszoden de grond goed nat te maken.

Goede start

Om ervoor te zorgen dat het wortelgestel zich na het leggen direct en optimaal gaat ontwikkelen is het belangrijk om naast voldoende water de graszoden te voorzien van een goede startvoeding.

Goede nazorg

Zorg ervoor dat de graszoden goed vochtig blijven.