Nav view search

Navigation

Search

Een sterke en gezonde haag creëer je door te beginnen met een goede bodem en daarna regelmatig te voeden en te snoeien. Goede verzorging stimuleert de vorming van bloemknoppen en groei. Gezonde planten zijn bovendien beter bestand tegen ziektes en plagen.


 

De beukenhaag en de haagbeuk

De groene en rode beukenhaag (Fagus Sylvatica) en haagbeuk (Carpinus Betulus) zijn ideaal als afscheiding van je tuin. Deze twee hagen worden nogal eens door elkaar gehaald. Van zowel de rode als de groene beukenhaag kun je het hele jaar genieten, want ze behouden hun bladeren. De haagbeuk verliest zijn blad in de winter en kan beter tegen een wisselende waterstand, wat vaker voorkomt bij kleigronden. Daarnaast zit er verschil in het blad. Het blad van de beukenhaag is wat ronder en gladder dan het blad van de haagbeuk.

Aanplanten beuken en hagen

Al bij het aanplanten van je haag kun je het verschil maken. Je voorkomt uitval als je tijdens het aanplanten met een aantal zaken rekening houdt. Om te beginnen mag het niet te warm zijn. De beste maanden om aan te planten is dan ook het najaar. Ga je op een zonnige voorjaarsdag aanplanten doe dat dan ’s avonds.

Begin met het graven van een geul. Vóór het graven is het handig om de lengte van je haag aan te duiden met touw van begin tot eind. Op die manier graaf je recht. Graaf ruim 2x zo breed en diep als de wortelkluit. Meng vervolgens Aanplantgrond door de afgegraven grond. Houd rekening met een verhouding van 1/3 aanplantgrond en 2/3 afgegraven grond. Plaats de beuken erin zo’n 5 per meter, gooi de grond terug in de geul en stamp de grond goed aan rond de wortelhals. Geef daarna ruim water en blijf dat, zeker als het weinig regent, de eerste weken regelmatig doen.

Verzorging en bemesting van beuken en hagen

Na een aantal maanden is de voeding in de grond uitgewerkt. Voor een sterke en gezonde haag is het belangrijk om regelmatig te bemesten met een speciale Beuken & hagen voeding. Naast de basisvoedingsstoffen, kun je je haag namelijk extra verwennen met een voeding die magnesium en ijzer bevat. Hierdoor zal de groene kleur nog intenser zijn. Je kan het beste ’s avonds voeding geven, dan is de zon niet meer zo fel.

Beuken en hagen snoeien

Door te snoeien bevorder je het blad van je haag. Hoe meer je snoeit hoe dikker de haag zal worden. Daarnaast kun je de grootte van de plant in toom houden. Hagen groeien gemiddeld zo’n 40-50 cm per jaar.  Zorg bij het snoeien van je planten altijd voor een goede scherpe snoeischaar. Net als bij het aanplanten en voeden kun je het beste snoeien als het niet te zonnig is. Snoei je beukenhaag en haagbeuk altijd voor de langste dag (mewdio juni) van het jaar.

Water geven

Hagen hebben vooral direct ná het planten veel water nodig. Daarna, afhankelijk van de regenval, eens per week. Let op dat je goed op de bodem water geeft.
 

 

Copyright © 2016 Tuincentrum en Hoveniersbedrijf van Ee in Zeist. Alle rechten voorbehouden.
Tuin webshop van Ee 
Google+
Linkpartners