Nav view search

Navigation

Search

 Waar moet je allemaal aan denken als je een gazon wil aanleggen? 


 

De bodem klaarmaken voor je gazon

Voor iedere plant geldt dat het de juiste grond nodig heeft, dus ook het gras dat het gazon vormt. De juiste (onder)grond zorgt er namelijk voor dat het gras voldoende voeding kan opnemen en dat de wortels zich goed ontwikkelen. Dit gaat op voor alle verschillende typen gazons dus zowel voor siergazon, speelgazon als schaduwgazon. Meng de bovenste 15 tot 20 cm van de bestaande grond met Gazon grond en hark het vervolgens egaal aan. Verwijder eventuele grote stenen zodat de ondergrond mooi vlak is.

Tips over de aanleg

 • De beste periode om een gazon aan te leggen is in april-mei of eind augustus-september.

 • Gebruik een goede ondergrond, geen Tuinaarde, dit is bedoeld om op te hogen en niet als ondergrond van je gazon.

 • Omdat de voedingsbodem cruciaal is, is het belangrijk deze te laten testen voordat een nieuw gazon aangelegd wordt. Gebruik hiervoor een bodemtest. Gebruik deze set ook als er allerlei problemen met het gazon zijn. Vaak ligt de oorzaak in de bodem!

 • Het is verstandig eerst onkruid te bestrijden voordat er begonnen wordt met het bewerken van de ondergrond.  Ongeveer 2 weken na de behandeling van het onkruid kan worden begonnen met het aanleggen van het gazon.

 • Wanneer het gazon op een kleibodem of leembodem wordt aangelegd, is het verstandig te beginnen met het verbeteren van de afwatering.

 • Graaf gaten in de ondergrond van 80-100cm diep en vul deze gaten met grof zand of puin

 • Graaf de gaten op regelmatige afstand van elkaar zodat het regenwater snel afgevoerd kan worden.

Soort gazon aanleggen

Gazon past vrijwel overal in de tuin, maar elk grasplantje heeft zo z’n eigen eisen. Daarom is het belangrijk om te bepalen waar het gazon komt en hoe het gazon gebruikt gaat worden. Is er bijvoorbeeld veel zon of juist heel weinig? Wordt het gazon intensief gebruikt of is het voornamelijk een siergazon?

Nieuw gazon? Kies je graszaad

Nadat je gazon klaar is gemaakt, strooi je graszaad uit, bijvoorbeeld Speelgazon,  Siergazon of Schaduwgazon Graszaad. Het is verstandig te zaaien in de lengte- en de breedterichting. Verdeel daarom het graszaad in twee porties en strooi de ene helft in de lengterichting en de andere helft in de breedterichting. Op de verpakkingen van Pokon staat precies hoeveel vierkante meter kan worden ingezaaid met de inhoud van één verpakking. Hierna moet de ondergrond stevig worden aangewalst of aangestampt. Bij aanstampen kunnen er planken worden gebruikt (minimaal twee) om op te staan (niet daarna op de aarde gaan staan maar van plank tot plank stappen). Ga je niet inzaaien, maar leg je graszodes neer? Check de Tips voor het aanleggen van gazon!

Speelgazon

Een gazon dat actief wordt gebruikt, bijvoorbeeld door spelende kinderen, moet natuurlijk sterk zijn. het gevolg van intensief gebruik kunnen bijvoorbeeld kale plekken zijn. Speciaal voor dit soort grasvelden kun je Pokon graszaad inzaai gebruiken. Dit is het meest voorkomende graszaad, erg sterk dus ook minder onderhoud.

Siergazon

Voor een mooi, dicht siergazon kan speciaal samengesteld graszaad worden gekocht. De grassoorten die worden gebruikt voor een siergazon hebben doorgaans zeer fijne sprieten en groeien dicht op elkaar. Een siergazon is niet geschikt voor intensief gebruik.

Schaduwgazon

Het kan voorkomen dat het gazon door randbegroeiing veel in de schaduw ligt. Zeker in boomrijke gebieden komt dit veel voor. Er zijn grassoorten die goed tegen schaduwrijke plaatsen kunnen. Pokon heeft deze grassoorten verwerkt in haar Pokon graszaad schaduw gazon.

Tip: Grond onder bomen is soms zo droog, zo vol wortels of zo donker dat zelfs speciaal schaduwgazon extra aandacht nodig heeft. Verwijder lage takken van bomen om meer lichtval te creëren, geef vaker water dan op andere plaatsen in het gazon en maai het gras onder bomen minder vaak en minder kort. Als dat niet helpt is het verstandig rond de boom geen gazon maar andere bodembedekkers te planten die wel tegen deze omstandigheden bestand zijn.

Na aanleg van het gazon

 • Het nieuw ingezaaide gazon moet in droge perioden 2 tot 3 maal per week worden gesproeid.

 • In de eerste weken is het belangrijk dat de grond vochtig blijft maar niet té nat!

 • Na vier tot zes weken zal het gras sterk genoeg zijn voor een eerste, voorzichtige maaibeurt. Maai het gras voorzichtig met een scherpe grasmaaier en zorg ervoor dat de grassprieten minstens 5cm hoog blijven.

 • Vervolgens kan er worden overgegaan op wekelijkse sproeibeurten (in droge perioden) waarbij het zaak is het gras goed nat te maken zodat de ondergrond goed verzadigd is.

Maaihoogte

Om onkruid en mos te voorkomen is het verstandig om niet te kort te maaien, vooral niet als het erg warm is. In de regel geldt:

 • Speelgazon niet korter dan 4-5 cm

 • Schaduwgazon niet korter dan 3-4 cm

 • Siergazon niet korter dan 2 cm


 

 

 


 


 

 

Copyright © 2016 Tuincentrum en Hoveniersbedrijf van Ee in Zeist. Alle rechten voorbehouden.
Tuin webshop van Ee 
Google+
Linkpartners